erfgoedobject

Hoevecomplex met boomgaard

bouwkundig element
ID
90911
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90911

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig hoevecomplex met boomgaard ten zuiden, uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal ingetekend als "reconstruction totale" in 1906. Bestaande uit twee enkelhuisjes met links aansluitend sterk aangepaste stallen (paarden en koeien) en tweebeukige langsschuur.

De gaaf bewaarde, onderkelderde woningen tellen samen vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder een doorlopend zadeldak van Vlaamse pannen met de nok loodrecht op de straat. Bakstenen lijstgevels met beluikte rechthoekige benedenvensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen. Licht getoogde openingen op de bovenverdieping gedeeltelijk blind en voor een deel voorzien van een houten luik. Rechthoekige deuren in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1906/24.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoevecomplex met boomgaard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90911 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.