Burgerhuis, gedateerd 1868

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante en meermaals aangepaste baksteenbouw van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met toegevoegde dakvlakvensters, volgens het jaartal in de zuidoostgevel van 1868, bevestigd door de mutatieschetsen van het kadaster van hetzelfde jaar.

Deze gevel, de meest authentieke vertoont eenvoudige rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en vernieuwd schrijnwerk; vernieuwde lateien op de bovenverdieping; twee opkamers links. De puntgevel aan de straat kreeg vermoedelijk tijdens het interbellum een nieuw bakstenen parement met typisch eigentijdse verwerking van witte baksteen en een klimmende baksteenfries. De noordwestelijke gevel kreeg vrij recent een nieuw parement.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1868/4.