Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Beschrijving

Gelegen ter hoogte van de Kapellestraat. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en gelegen boven het straatniveau op een rotonde bij het begin van de Kapellestraat, gedeeltelijk beplant met cotoneaster. De oprichting van de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en ter Dood door een kanunnik uit Anderlecht zou opklimmen tot 1597 na de godsdiensttroebelen.

Haaks op de Postweg ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond van één travee met vlakke sluiting onder vooraan sterk overkragend leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, uitgewerkte houten windveer en schoren; aandak achteraan. Met schijnvoegen gecementeerde constructie, naar verluidt als bekleding van witte zandsteen, gemarkeerd door een rechthoekige deur tussen twee dito vensters als het ware uitgewerkt als één opening; eiken schrijnwerk met balusterversiering; bekronend opschrift "Onze Lieve Vrouw/ ter Nood en Dood/ langs deze weg zet genen voet/ snel niet voorbij met haast en spoed/ Onze Maria Wees Gegroet!". Blinde achtergevel met spitsbogig heiligennisje.

Eenvoudig bepleisterd interieur met tongewelf en rode tegelvloer; diverse gepolychromeerde heiligenbeelden. Het oorspronkelijke, Mechels beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind werd overgebracht naar de kerk.

• QUINART J. 1994: O.L.V.-kerk Vlezenbeek, Themanummer in Lewe, jaargang 13, nummers 3 en 4, 10-11.