erfgoedobject

Onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
90920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90920

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijzerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning van de gemeenteschool die gelegen was ter plaatse van het huidige gemeentelijk "Ontmoetingscentrum De Merselborre", Schaliestraat nummer 2.

Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, uit het begin van de twintigste eeuw, kadastraal ingetekend in 1915. Relatief sterk uitspringende onderbouw van natuursteen. Karakteristieke combinatie van een gedeeltelijk getrapte topgevel en een lijstgevel voor de licht inspringende, rechtse deurtravee.

Contrasterende verwerking van blauwe hardsteen voor muurbanden, puilijst, lekdrempels en sluitstenen, witte baksteen voor de rollagen en de decoratie van borstweringen en fries. Eenvoudige steekbogige muuropeningen op de begane grond, rondbogige bovenvensters; vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1915/5.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90920 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.