Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met voortuin en hek aan straatzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint met rechthoekige keldergaten. Hoekpilasters, uitlopend in puntgevel met middenrisaliet met rondboogvormig dakvenster onder zadeldakje met houten kruisbloem. Horizontaliserende banden op de benedenverdieping, gekorniste cordons tussen de bouwlagen en gekorniste kroonlijst met modillons en tandlijst. Rechthoekige benedenvensters in geprofileerde omlijstingen met sluitsteen; getoogde bovenvensters met sluitsteen en verbonden smalle druiplijsten; lekdrempels op kraagstenen. Rechthoekige deur met bovenlicht in geprofileerde omlijsting van arduin op neuten. Vooruitspringende symmetrische aanbouwen van één bouwlaag, één travee onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat); radvenster in de als fronton opgevatte top. Recente winkelpui links en garagepoort rechts.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle