Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Beschrijving

Ruime wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle, volgens literatuurbronnen van 1955 ofschoon de gevelplaat het jaar 1950 draagt. Gelegen te midden van een plantsoen en opgericht naar aanleiding van het 650-jarig bestaan van de parochie Vlezenbeek.

Schuin op de straat ingeplante, beschilderde baksteenbouw op breukstenen plint onder licht overkragend, leien zadeldak met neobarok klokkentorentje, als referentie aan de torenbekroning van de basiliek van Halle. Puntgevel met regionalistische elementen als de getrapte hoeksteunberen. Getraliede rondboogdeur voorzien van een sluitsteen en imposten; bekronend, geschilderd opschrift "O.L.Vrouw van Halle/ Bescherm uw Pajottenland"; onderaan rechts gevelplaat van blauwe hardsteen met vermelding "D.D./ Fam. J.B.te Lorie/ I-XI-1950". Zijgevels met rechthoekige venstertjes voorzien van glas in lood.

Eenvoudig beschilderd interieur onder met hout bekleed, afgeknot mijterbooggewelf; rondboognis voor plaasteren beeld van de Zwarte Madonna van Halle onder geschilderd opschrift "Moeder van Halle/ wij blijven U trouw".

• S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 125.