erfgoedobject

Burgerhuizen in spiegelbeeld

bouwkundig element
ID
90932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90932

Juridische gevolgen

Beschrijving

Karakteristieke burgerhuizen in spiegelbeeld, uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1932 op voorheen onbebouwde percelen. Nummer 22 was eerder een varkens- en rundsbeenhouwerij, zie opschrift.

Onderkelderde enkelhuizen, opgetrokken uit baksteen, elk twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (pannen en kunstleien) met oeil-de-boeuf. Typisch zijn de verwerking van imitatiesteen en de gebogen erkers met florale versieringsmotieven op de borstweringen en een bekronend balkon voor het getrapte deurvenster. Gevarieerde muuropeningen met bewaard schrijnwerk en art-decogetint glas in lood in de bovenlichten. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst en modillons.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1932/6.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen in spiegelbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90932 (Geraadpleegd op 16-06-2021)