erfgoedobject

Burgerhuizen in spiegelbeeld

bouwkundig element
ID
90932
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90932

Juridische gevolgen

Beschrijving

Karakteristieke burgerhuizen in spiegelbeeld, uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1932 op voorheen onbebouwde percelen. Nummer 22 was eerder een varkens- en rundsbeenhouwerij, zie opschrift.

Onderkelderde enkelhuizen, opgetrokken uit baksteen, elk twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (pannen en kunstleien) met oeil-de-boeuf. Typisch zijn de verwerking van imitatiesteen en de gebogen erkers met florale versieringsmotieven op de borstweringen en een bekronend balkon voor het getrapte deurvenster. Gevarieerde muuropeningen met bewaard schrijnwerk en art-decogetint glas in lood in de bovenlichten. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst en modillons.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1932/6.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen in spiegelbeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90932 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.