erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
90935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90935
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen 19de-eeuws enkelhuisje van twee traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak van Vlaamse pannen. Volgens de huidige bewoners het voormalige woongedeelte van een smidse die zich links bevond. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gemarkeerd door ten dele bewaarde jaarankers 4 en 8 die verwijzen naar het bouwjaar 1848, bevestigd door de mutatieschetsen en bijhorende leggers van het kadaster; rechthoekige vensters met lekdrempels en lateien van blauwe hardsteen; bewaarde luikduimen en schrijnwerk; eenvoudige rechthoekige deur.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1848/7.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90935 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.