Kapel gedateerd 1849

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel gedateerd 1849

Beschrijving

Kapel op splitsing van twee straten. Een jaarsteen dateert de kapel in "1849"; de bouw ervan door Jules Onraet-de Dommery, brouwer te Poperinge, wordt echter pas in 1891 weergegeven bij het kadaster. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis. Mogelijk heeft pastoor Lampe die in 1854 de dogmaverklaring in Rome bijwoonde een stimulerende rol gespeeld bij de oprichting van deze kapel. Reeds in 1788 stond een kapel in de omgeving: "De Galghestraete beginnende aan de prochie van Staden naer de Huylaertmolen tot aan Frans de Busschere's kapelleken".

Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting. Rode baksteenbouw onder zadeldak (leien, gekarteld windbord), gecementeerde en witgeschilderde voorgevel, opgevat als eenvoudige neoclassicistische pilastergevel. Rondbogige toegang, erboven opschrift: "H. MARIA ONBEVLEKT ONTVANGEN B.V.O.". In de apsis, steen met opschrift "1849 LVG".

Eenvoudig witgeschilderd interieur: tegelvloer, altaar van bidruimte afgescheiden door ijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1891/9.
  • Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Kortemark, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • WERBROUCK M., Groot-Kortemarkse zoektocht langs Kortemarkse landelijke wegen rond de talrijke veldkapelletjes, Kortemark, 1996.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie