• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achteringelegen hoeve bereikbaar via populierendreef. Ten noordwesten van het boerenhuis, restant van omwalling of poel. De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is dan weduwe Frennelet, rentenierster te Brugge. Op het erf is een boomgaard aangeplant. Bij de mutatie van 1891 (eigendom familie Frennelet) ontstaat grosso modo de huidige constellatie van gebouwen. Het is echter waarschijnlijk dat de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd werd en nadien heropgebouwd, gedeeltelijk met recuperatie van oude muren.

Losse geelbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, klimmende dakkapel bij het boerenhuis) rondom het erf gegroepeerd. De gebouwen uit de jaren 1920 zijn opgetrokken in een eenvoudige wederopbouwstijl. Ten noorden van het erf, boerenhuis met rechts vooruitspringende opkamer onder hoger zadeldak. Korfbogige deur, voorts getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk. Bewaard venster met grote roedeverdeling in het dakvenster.

Ten oosten van het erf, stalling onder verspringende zadeldaken. Getoogde muuropeningen, in de rechter zijgevel rondbogig laadluik onder geschilderde strek.

Ten zuiden van het erf, schuur, met aan erfzijde aanbouw van nieuwe loods (circa 1980). Achterzijde, dichtgemetselde korfboogpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1891/1.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie