erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost

bouwkundig element
ID
90954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90954

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De oorsprong van de devotie ligt bij een zekere Pieter Speeck (data onbekend) wiens blinde dochterje plots weer kon zien. De kapel vervangt het oudere "Onser Vrauwen Cappelleken Borgherscheewege" op het gehucht "Edewalle" (voor de geschiedenis van deze kerk en van het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Edewalle: zie parochiekerk van Edewalle onder Handzame) dat afgebroken werd in 1887 bij het aanleggen en kasseien van de steenweg Handzame-Edewalle. De huidige kapel is circa 1887 een vijftigtal meter verderop gebouwd.

Roodbakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel als gecementeerde tuitgevel met schijnvoegen, kruisbekroning. Spitsboogportaal.

Interieur. Beplankt spitsbogig gewelf. De bidruimte met bidbank is van het altaar gescheiden door traliewerk met spitsbogige houten indeling. Eenvoudig altaar met houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kortemark. Opschriften op houten plank: "O.L.V. VAN TROOST B.V.O.".

  • Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Kortemark, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DESCHREVEL A., Geschiedkundige schets over Edewalle, Handzame, 1971.
  • WERBROUCK M., Edewalle Van Heerlijkheid tot Parochie. Deel II: van Proosdie tot Parochie, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2007, p. 123-126.
  • WERBROUCK M., Groot-Kortemarkse zoektocht langs Kortemarkse landelijke wegen rond de talrijke veldkapelletjes, Kortemark, 1996.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90954 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.