Hoeve het Hillegoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hillegoed

Beschrijving

Hoeve het "HILLEGOED", zie houten naambord, achterin gelegen langs het Hillegoedpad. Oude lindeboom bij de erftoegang. Achter de hoeve, bosje met onder meer rode beuk.

Historische hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cense 't Hillegoet": een omwalde site omgeven door een boomgaard. De oudste vermelding gaat terug op 1680 en is dan gelegen in de "heerlickhede van Hilst".
Op het primitief kadasterplan (circa 1828) is de omwalde site nog bewaard, maar op het perceel van de boomgaard zijn reeds een aantal gebouwen gebouwd. Het Hillegoedpad is aangeduid als dreef. In de 19de eeuw is de site eigendom van de familie Vandenfosse, eigenaar te Brussel en later te Mechelen. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). In 1878 - het kadaster maakt de opmerking "plus de 10 ans" - wordt een nu verdwenen kapel gebouwd langs het pad. In 1902 wordt het huidige huis gebouwd door de gezusters Maes uit Houthem (Wervik). De bestaande woning binnen de omwalling wordt afgebroken en vervangen door een bakhuis, de omwalling wordt gedempt. In 1970 komt grosso modo het huidige grondplan met grote loodsen tot stand.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis van circa 1902, de voorgevel is gericht naar het Hillegoedpad. Rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen, restant van dakruiter). Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk naar oud model. In de rechter zijgevel, rondboogvenstertje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1878/95,1902/32, 1970/119.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 67.