Herberg 't Handelshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Handelshuis

Beschrijving

Herberg " 'T HANDELSHUIS" zie opgekleefde letters. Vormt historisch een deel van een brouwerijsite, dit samen met de panden Markt nummers 31-32 (nu restaurant "de Gouden Leeuw"), Handzamestraat nummers 3 en 5. Op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan Fernandus Decorte) is Markt nummer 31 aangegeven als 'huis, plaats en gebouwen' en op de plaats van de huidige panden aan de Handzamestraat is de brouwerij gevestigd.
In de mutatie van 1860 (weduwe Bonte-Vandepitte uit Kortemark is eigenares), worden 'plaats en gebouwen' uitgebreid ten nadele van de brouwerij. Bij de mutatie van 1864 (Bonte Desiderius, brouwer te Kortemark is eigenaar) verdwijnt de brouwerij ten voordele van een huis (wellicht het huidige huis aan de Handzamestraat nummer 7), en een 'plaats, schuur en stal'. Iets verderop in de straat wordt een kapel gebouwd.

Het pand op nummer 7 - vermoedelijk daterend van circa 1864 - is voor de Eerste Wereldoorlog herberg "De Stroom". Blijkens literatuur zou het pand na de Eerste Wereldoorlog met één verdieping verhoogd zijn en sindsdien uitgebaat als " 't Handelshuis".

Roodbakstenen dubbelhuis van vijf traveeën + links poorttravee en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), verzorgde gootlijst op klossen. Op de begane grond: rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, getoogde poortdoorgang, verzorgde strekken in gele baksteen. Op de verdieping, getoogde muuropeningen. Deels bewaard beschilderd houtwerk, onder meer T-vormige vensters, luiken en poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1860/98, 1864/17.
  • WERBROUCK M., In honderdvijftig jaar meer dan honderdvijftig herbergen in Oud-Kortemark (1830-1980), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1998, p. 51.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie