Lindehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lindehoeve

Beschrijving

"LINDEHOEVE" zie houten naambord. Beeldbepalende hoevesite op een hoek gelegen, de site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aangeduid met een L-vormige opstelling, op die laatste kaart aangeduid als "De Sponde Ferme". Circa 1835 is de hoeve in eigendom van een Kortemarkse landbouwer en omgeven door een boomgaard. Bij de mutatie van 1878 wordt in de boomgaard achter het huis een bakoven gebouwd (vermelding "plus de 10 ans") en wordt het huis vergroot (vermelding "plus de 7 ans"). Bij deze laatste wijziging komt de huidige plattegrond van huis en aansluitende stalling tot stand. Wellicht kan dit gelinkt worden aan de jaarankers "1856". Bij de mutatie van 1941 wordt het bakhuis afgebroken.

Huidige erftoegang ter hoogte van de Handzamestraat: ijzeren hekken tussen betonnen pijlers uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De oorspronkelijke erftoegang was wellicht ter hoogte van de Spondestraat zie lindes.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), aansluitend stalling onder lager zadeldak (vernieuwde pannen). Tegen de linker zijgevel, jaarankers "1856". Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk naar oud model. Voor de stalling stoep van bakstenen op hun kant.

Linker zijgevel: twee keldervenstertjes met traliewerk, blauwhardstenen afvoer van opkamer, jaaranker, rondboogvenstertje.

Ten oosten van het erf, nieuwe loods ter vervanging van de oude schuur.

Achter het huis, laag nutsgebouwtje onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), geflankeerd door tuinmuur met casementen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1878/18, 1900/3, 1941/20.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 37-38.