Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve met architecturale kenmerken uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. L-vormige opstelling van de losse bestanddelen.

De site met losse bestanddelen is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan de weduwe Henricus Vantomme, landbouwster te Kortemark). Het huis is dan een tweewoonst, er is ook nog een ander huisje. Er is tevens een schuur en een boomgaard. Bij de mutatie van 1860 wordt de tweewoonst verenigd tot één huis. De mutatie van 1941 (eigendom familie C. Eeckhout-Baert) geeft vermoedelijk de toestand bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog weer: gewijzigde inplanting van de schuur en kleine uitbreiding van het huis met aanbouw onder lessenaarsdak, omgevend weiland.

Ten noorden van het erf, huis vermoedelijk herbouwd in de wederopbouwperiode. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Erfgevel: gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder korfbogige ontlastingsboog, rondboogdeur in een omlijsting van gesmoorde steentjes. In zijgevel en achterzijde (opkamervenster), bewaarde rechthoekige muuropening onder ontlastingsboog; bewaard houtwerk van kozijnvensters met schuiframen met grote roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1860/129, 1941/116.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie