Burgerhuis met loodsen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met loodsen

Beschrijving

Burgerhuis met parement uit de jaren 1950 en achtergelegen erf met loodsen van de zagerij en kistenfabriek Demuelenaere.
In 1906 bouwt Jules Alfons Demuelenaere-Klinkemallie - wagenmaker te Kortemark sinds 1894 - links achteraan op het erf een mechanische of stoomzagerij. In 1908 bouwt dezelfde eigenaar het huis aan de straatzijde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadiging van de bedrijfsgebouwen, in 1920 heropstart. In 1937 bouwt houthandelaar Andre Gerard Demuelenaere-Vanoverbeke een magazijn rechts op het achtererf.

Aan de straat, huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Geelbakstenen parement uit de jaren 1950, gevat tussen hoekpilasters. Boven de deur, risaliet uitkragend op bakstenen sokkel en oplopend in dakvenster. Rechthoekige en getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting.

Links achteraan op het erf, loods en voormalige stoomzagerij. Roodbakstenen volume van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen, gevelveld afgeslagen met houten beplanking, afgeronde hoek, bewaarde groengeschilderde opgeklampte deuren, luiken en poorten. Oorspronkelijke fabrieksschoorsteen slechts gedeeltelijk bewaard in interieur samen met waterput voor stoommachine.

Rechts op het erf, droogloodsen, werkplaats en opslagruimte. Laag volume onder zadeldak (golfplaten), muren bestaande uit betonsteen en houten beplanking.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1906/12, 1908/7, 1937/17.
  • STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 59, 60 (iconografie).
  • VOGELS O., Kortemark op Krekebeke. Dorp en streke door de eeuwen heen, Zedelgem, 1990, s.p. (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie