Mariakapelletje Doo-man

Mariakapelletje bij recent heraangeplante lindeboom. Zogenaamd "DOO-MAN" zie opschrift.
Het verhaal wil dat de kapel opgericht is op de plaats waar in de 19de eeuw of in het begin van de 20ste eeuw een voerman (?) doodgebliksemd is. De voerman vloekte op zijn paard dat de helling moeilijk opgeraakte, en zou daarmee de banbliksem gekregen hebben.

De boom werd eind 20ste eeuw-begin 21ste eeuw omgereden. De boom werd herplant en het kapelletje hermaakt. Eenvoudige houten kapel met beglazing. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

• Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
  • WERBROUCK M., In honderdvijftig jaar meer dan honderdvijftig herbergen in Oud-Kortemark (1830-1980), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1995, p. 86.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie