Hoeve het Kasteeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve het Kasteeltje

Beschrijving

Achteringelegen hoeve zogenaamd "het Kasteeltje" zie literatuur, bereikbaar via erfoprit ten zuiden van de Vinkaertstraat. De benaming 'kasteeltje' is wellicht afgeleid van het boerenhuis met twee bouwlagen onder schilddak.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Bij de mutatie van 1860 wordt de schuur ten westen van het erf afgebroken en vervangen door een schuur ten zuiden van het erf, waardoor een zuiver U-vormige opstelling gericht naar de erfoprit ontstaat. De omgeving wordt vermeld als "Kasteeltjen hoek". Bij de mutatie van 1878 (vermelding "plus de 8 ans", Gentse eigenaar Jan Baptist De Bethune Van Outryve d'Ydewalle) wordt links of ten noorden van het boerenhuis een keuken gebouwd.

Huis van twee bouwlagen, voorts lage roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode Vlaamse en mechanische pannen), U-vormig rondom een begraasd erf gegroepeerd. Bakstenen hekpijlers, links met heiligennisje, ijzeren hekken.

Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse herenwoning als dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, omlopende gootlijst). Witgeschilderde, gecementeerde erfgevel en imitatiebanden en rechthoekige muuropeningen in een geriemde omlijsting. Vernieuwd houtwerk, de luiken op de begane grond zijn verwijderd zie aftekening. In de linker zijgevel, kelderluikje.

Links van het huis, 'keuken' of bakhuis met geïncorporeerde stalling (circa 1878). Deels witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak met schoorsteen, ovenhuisje onder afgewolfd lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen onder strek, met bewaard houtwerk.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuwse stalling, omgebouwde woning zie dichtgemaakte oculi. Uitkragende fries onder de dakoverstek. Getoogde staldeuren onder strek en rollaag, deels bewaard houtwerk. Recentere rechthoekige stalvensters. Aansluitende open loods uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur van circa 1870. Rechthoekige schuifpoort, links vermoedelijk aardappelkelder, rechts rechthoekige wagenhuispoort, verdiept in korfboognis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1836/21, 1860/68, 1878/42.
  • WERBROUCK M., Het Ambacht binnen de Parochie Kortemark in 38 begins, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1995, p. 42, 47-48.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie