Achteringelegen hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achteringelegen hoeve

Beschrijving

Achteringelegen hoeve in zijn huidige bestanddelen daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw: losse, lage bakstenen bestanddelen onder rode pannen zadeldaken, L-vormig opgesteld rondom het erf. De hoevesite is als dusdanig reeds aangegeven op een kaart van 1760 als omwalde hoeve met drie losse bestanddelen. In het gevelveld, twee rondboogvenstertjes.

Ten westen van het erf, boerenhuis met getrapte baksteenfries onder de goot en gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk naar oud model. Rechts, oorspronkelijk blind stalgedeelte zie voormalige staldeuren in de rechter zijgevel.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling, laadluiken en wagenhuis. Getoogde staldeuren en laadluiken. In de rechter zijgevel, laadluik en heiligennisje. Bewaarde stoep van bakstenen op hun kant.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 918: Perceelsgewijze kaart met een boerderij en landerijen, in het gehucht Helle genaamd, te Kortemark, in het bezit van Jonker Charles Constantin Van der Straten, 1760.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie