erfgoedobject

Deels vrijstaand burgerhuis

bouwkundig element
ID
91024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91024

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deels vrijstaand burgerhuis volgens het kadaster in 1937 gebouwd door een Kortemarks onderwijzer. Achteruitspringend tegenover de rooilijn, zie het vernieuwde voortuintje.

Het huis wordt gekenmerkt door een vormentaal en materiaalgebruik typisch voor de jaren 1930. Parement van sierbaksteen boven donkerder plint; gebruik van natuursteen voor de doorgetrokken onderdorpels en voorts witgeschilderde betonnen (hoek)elementen. Tentdak bedekt met blauw geglazuurde Vlaamse pannen. Markerende driezijdige erkers en bowwindows. Het portaal is uitgewerkt aan de zijkant van het huis, in de hoek met een uitspringende partij; erboven balkon met buisleuning. Op de hoek, bowwindow onder dakje met rode ronde imitatieleien. Bewaard houtwerk, onder meer met T-indeling. Beglaasde deur en deurvenster met smeedwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1937/30.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Deels vrijstaand burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.