erfgoedobject

Hoeve uit de 19de eeuw

bouwkundig element
ID
91032
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91032

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve gelegen in een bocht van de weg, en dus erg markerend voor het straatbeeld. Geknotte of gekandelaarde lindebomen bij de erftoegang, en een notelaar op het erf bij het huis. In de eerste helft van de 19de eeuw (zie mutatie 1860, situatie voor) is er reeds een kleine hoeve met onder meer bakhuis. Circa 1860 worden deze oude gebouwen afgebroken ten voordele van een L-vormige opstelling met huis en schuur rondom een erf met boomgaard. Het kadaster vermeldt in 1860 een Brugse eigenaarsfamilie. Een datering in een blind venster van het huis vermeldt echter: "J V/ B B/ 1852", wat naar verluidt verwijst naar Johannes Vierstraete en Barbara Borra. Mogelijk situeert het kadaster de bouw van het huis dus te laat. Johannes Vierstraete is wellicht Jan Vierstraete, landbouwer te Kortemark die in 1878 vermeld wordt als eigenaar. In de rechter zijgevel van de schuur staat dan weer de jaaraanduiding "1879".

In 1878 is er een uitbreiding met een landgebouw achter het huis. In 1895 wordt een suikerdrogerij gebouwd achter het huis. In 1900 is er een uitbreiding van het woonhuis en is de hoeve omgeven door een ruime boomgaard. Achter het huis is een tuin en een bakhuis. In 1937 wordt de hoeve uitgebreid met een landgebouw.

Losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormig opgesteld rondom het deels begraasde erf. Bewaarde kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant, restant van pomp bij stalling rechts van huis. Rode baksteenbouw boven gepekte plint.

Ten oosten van het erf, boerenhuis gebouwd circa 1852, zie jaaraanduiding boven de deur. Boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, met rechts geïncorporeerde stalling van vier traveeën onder doorgetrokken zadeldak (blauwe mechanische en Vlaamse pannen), dakruiter bedoeld voor klokje. De twee rechter traveeën zijn recenter zie bouwnaad, wellicht laatste kwart 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen onder strek. Venstertjes van de halve bouwlaag deels blind met raamimitatie, boven de deur met inscriptie "J V/ B B/ 1852", wat naar verluidt verwijst naar Johannes Vierstraete en Barbara Borra. Vernieuwd houtwerk naar oud model, bewaarde luikduimen, deels bewaarde staldeuren en luiken. Achter het huis, haakse uitbouw van suikerdrogerij of cichorei-ast onder zadeldak, van circa 1895.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur onder zadeldak (blauwe mechanische pannen) met geïncorporeerd wagenhuis, aardappelkelder en stalling. In rechter zijgevel, jaaraanduiding "1879", vermoedelijk in gele baksteen. Vernieuwde schuifpoorten.

Tussen het huis en de schuur, nutsgebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), volgens het kadaster gebouwd in 1937, doch mogelijk ouder.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1860/49, 1878/33, 1895/6, 1900/4, 1937/4.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve uit de 19de eeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91032 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.