Beschrijving

Pand met parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het kadaster vermeldt in 1921 een volledige herbouw van het huis door een Kortemarkse handelaar. Dit houdt verband met oorlogsschade opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de plaats van dit huis stond een pand dat aansloot bij de herberg "De Kroon". Een prentbriefkaart toont oorlogsschade.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen, gootlijst). Parement van witte geglazuurde baksteen, gebruik van groene baksteen voor banden, fries, hoekkettingen en strekken. Korfbogige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. In rechter travee, markerende driezijdige houten erker met verzorgd paneel- en lijstwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Voorheen was deze rechter travee nog bekroond met een dakvenster, zie iconografie.

• Dexia-archief Brussel, prentkaartencollectie, Brussel.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1921/15.
  • STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 59 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie