• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis als dusdanig aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Bij de mutatie van 1878 (eigenaar is de Kortemarkse brouwersfamilie Mahieu) wordt het huis aan de achterzijde vergroot. Een prentbriefkaart tijdens of kort na de Eerste Wereldoorlog toont in vergelijking met andere panden slechts beperkte oorlogsschade. Het toen niet gecementeerde pand was mogelijk een herberg, zie puilijst.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen, gootlijst). Cementering met neoclassicistische inslag van na de Eerste Wereldoorlog. Sierlijsten, spiegels onder de bovenvensters, druiplijsten met imitatiesluitsteen. Halve verdieping met oculi.

• Dexia archief Brussel, prentkaartencollectie, Brussel.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1878/62.