Dokterswoning Bouciqué

Beschrijving

Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet (Kortemark), naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge).

Bungalowwoning. Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindingsvolumes. Grote glaspartijen. Op de tweede verdieping, ter hoogte van de slaapkamers, halfopen passage.
Materialen: "Hollandse handvormsteen, schouwafdekking in gewapend beton, lage schouw (aga kachel), gewapend beton bekistingsplaat, borstwering in gewapend beton gegoten Bruynzeels bekistingsplaten, ramen hout wit geverfd" (zie bouwaanvraag).

Het interieur met onder meer rechthoekig bakstenen schouwvolume met (inbouw)haard en doorgetrokken lage zitbank van zwarte baksteen, inbouwkasten en schuifwand (waardoor desgewenst één grote ruimte ontstaat) is grosso modo in de oorspronkelijke staat bewaard. Witgeschilderde bakstenen wanden, grote rechthoekige natuurstenen tegels voor binnen (ook vensterbanken) en buiten, houten plafonds.

• Gemeentearchief Kortrijk, Modern archief: bouwplannen, nummer 1961/Nieuwstraat 5.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1962/18.
  • OOSTERLYNCK C., Leven en werk van Arthur Degeyter, architect (1919-2004), Deel I: tekstcorpus, onuitgegeven Licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 2006-2007, s.p. (oeuvrelijst Arthur Degeyter).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie