erfgoedobject

Industrieel-archeologisch gebouw

bouwkundig element
ID
91056
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91056
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nummer 84 ( J. Segaert). Het hier behandelde gebouwtje (wellicht een waterreservoir) zou dan circa 1946 gebouwd zijn (zie kadasteronderzoek).
Bakstenen gebouwtje op rechthoekige plattegrond; drie bouwlagen onder plat dak. Op de begane grond en de eerste verdieping rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, deels bewaard houtwerk met grote en kleine roedeverdeling. De blinde derde bouwlaag (waterreservoir zieafvoerbuis met kraan) is geleed met lisenen. In de muur verankerde ijzeren traptredes leidend naar het platform.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1927/9, 1946/23.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Industrieel-archeologisch gebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91056 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.