Boerenarbeiderswoning met maalderij

Beschrijving

Lage, vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw met rechts maalderij uit het midden van de 20ste eeuw.
Het huis met de geïncorporeerde stalling wordt circa 1874 gebouwd door Desiré Denduyver uit Zwevezele (Wingene), dit ter vervanging van een ouder huis. Circa 1941 wordt het huis vergroot met twee linker traveeën en een vrijstaande maalderij.

Huis met stalling gelegen in voortuin met ligusterhaag en toegangshekje. Twee huistraveeën (circa 1941) + drie huistraveeën + drie staltraveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rode baksteenbouw, meerdere bouwsporen. Licht getoogde muuropeningen onder strek, deels vernieuwd houtwerk met T-indeling en luiken.

Rechts vrijstaande roodbakstenen maalderij van anderhalve bouwlaag onder schilddak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder latei, onder meer schuifpoort en laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1874/1, 1941/116.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie