erfgoedobject

Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
91066
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91066

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de erfoprit van een verbouwde, achterin gelegen hoeve staan twee opgaande lindes. De hoeve is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

De lindes staan aan beide zijden van de toegang tot het erf en zijn destijds aangeplant als welkomstbomen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik, waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners of op het erf beschermd werden van kwade invloeden. In één van de lindes hangt een blauw geschilderd Mariakapelletje.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • VANNESTE P. & BAERT S. 2008: Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/396914 (geraadpleegd op 7 maart 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies; Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91066 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.