Aan de erfoprit van een verbouwde, achterin gelegen hoeve staan twee opgaande lindes. De hoeve is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
De lindes staan aan beide zijden van de toegang tot het erf en zijn destijds aangeplant als welkomstbomen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik, waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners of op het erf beschermd werden van kwade invloeden. In één van de lindes hangt een blauw geschilderd Mariakapelletje.
Auteurs: Schepens, Annelies; Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schepens A. & Vanneste P. & Baert S. 2008: Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/91066 (geraadpleegd op ).
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve (nummer 6). In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje. De achterin gelegen hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Baert S. 2008: Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/396914 (geraadpleegd op ).