Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Achteringelegen hoevesite, als hoevesite met huis en nutsgebouw reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan burgemeester Degrendel van Handzame). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1860 wordt het huis volledig herbouwd en is de hoeve omgeven door een boomgaard. In 1878 wordt het huis vergroot. Bij de mutatie van 1937 worden het huis en de landgebouwen volledig herbouwd en worden twee kippenhokken gebouwd. Deze laatste mutatie kan gelinkt worden aan een gedeeltelijke vernietiging van de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog en aan de wederopbouw na de oorlog. Vermoedelijk is het huis slechts gedeeltelijk herbouwd en omvat het nog een 19de-eeuwse kelder.
Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), rondom een niet verhard erf gegroepeerd. Ten noorden van het erf, boerenhuis met gecementeerde erfgevel met schijnvoegen boven gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen, vermoedelijk gewijzigd.
Ten zuiden van het erf, dwarsschuur uit de wederopbouwperiode. Rechthoekige schuurpoort en dito venstertjes onder witgeschilderde betonnen lateien. Rechts aansluitend stalletje onder lager zadeldak (Vlaamse pannen). Ten westen van het erf, kippenhok uit de wederopbouwperiode. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien. Bewaard houtwerk met T-indeling en gelede roedeverdeling in de bovenlichten. Deels bewaarde bakstenen stoepen.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)