Huis Rozendaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Rozendaal

Beschrijving

Huis "ROZENDAAL" zie houten naambord. De site is als hoeve met twee losstaande bestanddelen omgeven door een boomgaard reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). In 1848 wordt het huis opgedeeld in drie woongedeeltes. In 1868 wordt verderop een vierde huis gebouwd. Vanaf 1868 is één van de huizen in eigendom van herbergier Deceuninck, vanaf 1875 het gehele gebouw. In 1875 wordt het landgebouw afgebroken. In 1881 wordt het huis aan de straatzijde volledig herbouwd. In 1907 wordt tegen de noordelijke gevel van het huis aan de straatkant een uitbreiding gerealiseerd. In 1921 worden de aanpalende huizen (straatzijde) deels afgebroken en deels gereconstrueerd. In 1936 wordt ten noorden van het huis een vrijstaand landgebouw gebouwd.

Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het haaks op de straat gerichte huisvolume dateert in zijn huidige vorm van 1881 en 1921 (links). De uitbreiding achteraan dateert van 1907, het vrijstaande nutsgebouw van circa 1936. Getoogde en rondbogige muuropeningen onder strek. Deur in een geriemde omlijsting van grijsgesmoorde steentjes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1848/47, 1868/15, 1875/18, 1881/6, 1907/28, 1921/18, 1936/27.
  • WERBROUCK M., In honderdvijftig jaar meer dan honderdvijftig herbergen in Oud-Kortemark (1830-1980), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1998, p. 85-87.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie