• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Stationsstraat nr. 24. Burgerhuis, volgens het kadaster in 1932 heropgebouwd door een Kortemarkse onderwijzer. Daarvoor ligt het huis in "puinen", wellicht tengevolge van oorlogsschade.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, aflijnende brede gootlijst op klossen). Parement van rode sierbaksteen, gebruik van blauwe hardsteen voor plint en deur- en vensteromlijstingen. Portaal in een omlijsting met negblokken en hanekam, erboven driezijdige erker. Bewaard houtwerk, onder meer schuiframen met bovenlichten met geometrische roedeverdeling. Beglaasde vleugeldeur met geometrisch smeedwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1932/26.

Bron     : Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol