erfgoedobject

Hotel de la gare

bouwkundig element
ID
91086
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91086

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de la gare
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig "Hotel de la gare" tegenover het station. Sinds 1956 ACW-lokaal "Ons Huis". Bij de mutatie van 1872 bouw van een huis en nutsgebouw op dit nog onbebouwd perceel door de Kortemarkse landbouwer Sans Carolus. Bij de mutaties van 1907 en 1910 (in 1910 is gasthofhouder Gustaaf Delannoy-Vancanneyt eigenaar). In 1910 wordt op een aanpalend perceel een stoommelkerij gebouwd.

Rechthoekig volume van twee bouwlagen onder zadeldak met schilddak (rode mechanische pannen). Rode verankerde baksteenbouw uit het einde van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie bouwnaad in de rechter zijgevel.

De representatieve gevel met eclectische inslag is naar het Stationsplein gericht en dateert van circa 1907 of 1910: rode baksteenbouw, gebruik van (witgeschilderde) blauwe hardsteen en/ of simili voor plint en sierelementen. Centrale travee (voorheen wellicht portaal) loopt als risaliet op in dakvenster met tuitgevel, links en rechts geflankeerd door kroonlijst op klossen. Korfbogige muuropeningen, verdiept in korfboognissen. Bij de centrale travee, uitgewerkte sluitstenen en druiplijsten. Balkon op consoles, vernieuwde leuning. Deels bewaard houtwerk met T-indeling en in de rechter zijgevel grote roedeverdeling. De linker zijgevel heeft een parement uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1872/24, 1907/43, 1910/10.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 40, 46.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Nieuwe informatie van IOED Polderrand (oktober 2018): enkel de voorgevel van het pand is bewaard en wordt momenteel gerestaureerd. Achter de gevel bevindt zich een nieuwbouw.

Auteurs: Sys, Annelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel de la gare [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91086 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.