erfgoedobject

Herenhuis Aurora

bouwkundig element
ID
91088
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91088

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Aurora
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Aurora
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis "AURORA" zie opschrift. Oorspronkelijk woonhuis van de familie Talpe, sinds 17 juni 2000 officieel in gebruik als gemeentehuis na grondige renovatie. De naam "Aurora" verwijst naar de conservenfabriek die Aimé Talpe in 1907 opricht in de Amersveldestraat (zie Amersveldestraat). Volgens het kadaster is het huis in 1899 gebouwd door de Kortemarkse brouwer Bonte-Rommelaere.

Roodbakstenen dubbelhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, twee vernieuwde dakkapellen). Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en overvloedig gebruik van kalkzandsteen voor de ornamentiek. De centrale travee is uitgewerkt als risaliet oplopend in breed getrapt dakvenster met overhoeks fiaal (oorspronkelijk bekroond met een windvaan). De gevel wordt horizontaal belijnd door banden ter hoogte van de onder-, en bovendorpels, en door de gootlijst op klossen. Rondbogige en korfbogige muuropeningen opgevat als drielichten binnen een brede, vlakke kalkzandstenen omlijsting. Deuropening gevat in een traveebreed kalkzandstenen geblokt vlak. Vensteropeningen op de verdieping met centraal een erkeruitbouw, alle uitgewerkt met borstwering bestaande uit balusters. In de trapgevel, rechthoekig drielicht verdiept in een boogveld met cartouche met verguld opschrift "AURORA". Op de rechter hoek ter hoogte van de tweede verdieping overhoeks geplaatst kalkzandstenen Mariabeeld onder baldakijn. Rechts aansluitend nieuwe aanbouw. Bewaarde beglaasde smeedijzeren paneeldeur. Voorts vernieuwd houtwerk.
Het interieur is grondig gerenoveerd, doch met behoud van een viertal beglaasde deuren met waaiervormige bovenlichten in de hall.

Achter het huis is de vroegere tuin bewaard, nu ingericht als openbaar park. Hier zijn onder meer enkele oude bruine beuken bewaard. Kunstwerk in de tuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1899/7.
  • Monument en Tijd. Open Monumentendag Vlaanderen 10/09/2000, Kortemark, 2000 (Brochure), s.p.
  • STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 61 (iconografie).

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Aurora [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91088 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.