Gedenkplaat voor het 10de, 8ste/18de Linieregiment en 4de Artillerie

Beschrijving

De gedenkplaat ter herinnering aan het 10de en 8/18de linieregiment en het 4de artillerie hangt aan de hoek van het gemeentehuis/politie van Kortemark, Stationstraat 70, vlak tegen het station.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken herinnert aan de bevrijding van Kortemark. Kortemark werd sedert midden oktober 1914 door de Duitsers bezet. Vier jaar later, op 14 oktober 1918, kon het 10de Linieregiment Kortemark omsingelen en definitief heroveren, met de hulp van het 8/18de Linieregiment en het 4de artillerie. Die dag werden ook nog Handzame, Hooglede, Roeselare en Rumbeke bevrijd.

Een bronzen lauwerkrans onder deze gedenkplaat, met daarin een palmtak waarop '918 - 196' staat, is verdwenen.

Beschrijving

Rechthoekige bronzen plaat in vlakreliëf. In het midden een brandende fakkel die boven de rand uitsteekt, op de houder een oorlogskruis.

Links en rechts twee lauriertakken met ertussen drie lauwerkransen: links met '10e' en eronder 'Linie regt', rechts '8/18e' en eronder 'Linie regt'; onderaan in het midden: 'IV Art'; op de boord onderaan: 'Ter eere der gesneuvelden by het hernemen van Cortemarck 14e okt. 1918'.

Uitvoering: Bronsg. Vindevogel, Zwijnaarde (gesigneerd); O. Piette (gesigneerd)

H. 58,5 cm x Br. 74 cm

• S.N. 1999: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 1, 1914-1916, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.
  • S.N. 2000: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 2, 1917-1920, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele