erfgoedobject

Gildezaal

bouwkundig element
ID: 91095   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildezaal
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Torhoutstraat nr. 9. "Cultureel Centrum De Beuk". Voormalige gildezaal van ca. 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat (cf. * Torhoutstraat z.nr., bij nr. 5), en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.

Eerste vermelding in mutatie van 1912 (eigenaar is Debacker Joris en deelhebbers, onderpastoor te Alveringem): bouw van een kapel en een feestzaal als twee aparte volumes in elkaars verlengde. Volgens de literatuur kopen vijf priesters - onder meer pastoor Blancke van Kortemark - in 1909 een stuk grond aan de Torhoutstraat. Er wordt een kapel en gildezaal gebouwd naar ontwerp van bouwmeester Thierry Nolf (Torhout). In de zaal wordt onder meer toneel gespeeld. Na de Eerste Wereldoorlog fungeert de kapel als noodkerk. Bij de mutatie van 1957 wordt een verbindingstravee gebouwd tussen de twee delen. Op 8 oktober 1999 inhuldiging van het Cultureel Centrum na verbouwing door architectenbureau Buro II (Roeselare). De kapel was oorspronkelijk niet witgeschilderd cf. iconografie.

Beschrijving.

Witgeschilderde baksteenbouw, sierankers. Kapel met schip van zes traveeën onder zadeldak (leien, kleine dakkapellen), lager koor van één travee met rechte sluiting. Overhoekse steunberen met versnijdingen en blauwhardstenen afzaten, verzorgde baksteenfriezen. In de eerste travee van het schip, dichtgemetseld spitsboogportaal. Spitsboogvensters met bakstenen monelen.
De voormalige toneelzaal is gevat onder een laag zadeldak (wellicht recente wijziging). Ritmering door steunberen en korfbogige blindnissen (oorspronkelijk ingevuld door vensters met grote roedeverdeling).

Interieur van de kapel. Bij de renovatie is een nieuw niveau in de kapel ingebracht. Bewaard houten gewelf met bewaarde houten geprofileerde trekbalken en ribben. In het voormalig koor, bewaarde glasramen: centraal twee glasramen met afbeelding van 'de opdracht in de tempel' en 'Jezus in de tempel' en Latijnse spreuken, links en rechts geflankeerd door glasramen met afbeelding van de heiligen Johannes Berchmans, Alouisius van Gonzaga, Maria en Lutgardis.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1912/11, 1957/59.
Monument en Tijd. Open Monumentendag Vlaanderen 10/09/2000, Kortemark, 2000 (Brochure), s.p.
STEVENS M., Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000, p. 86.
STEVENS M., Kortemark. Er was geen mooier dorp dan het onze. Een wandeling door het verleden, Roeselare, 1991, p. 47 (iconografie).


Bron     : Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gildezaal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91095 (Geraadpleegd op 07-07-2020)