Dorpswoning Meubelmakerij Verlinde Anno 1830

Beschrijving

Arbeiderswoning "MEUBELMAKERIJ VERLINDE ANNO 1830" zie opschrift boven de deur. Blijkens de mutatie wordt het huis in 1894 gebouwd door timmerman Medard Verlinde-Dejonckheere uit Kortemark. In 1907 (mutatiestaat ontbreekt) wordt het huis aan de achterzijde uitgebreid. Bij de mutatie van 1921 wordt het werkhuis achter het huis uitgebreid en wordt een motor geplaatst.

Huis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (vernieuwde Vlaamse pannen, houten gootlijst op korbelen). Nieuw parement en vernieuwd houtwerk vermoedelijk uit de jaren 1980. Kozijnconstructies met schuiframen met grote roedeverdeling (bruin geolied). Verzorgd sculpteerwerk onder meer van het bovenlicht van de deur, het naambord en rechts de plaat met korte geschiedenis van de meubelmakerij en bas-reliëf met afbeelding van timmerman (29 Augustus 1980). Het jaartal 1830 slaat mogelijk op de aanwezigheid van de familie Verlinde in Kortemark, maar niet op dit huis dat slechts gebouwd wordt in 1894.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1894/14, 1907/34, 1921/22.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie