Nr. 20-22 was voorheen het woonhuis van een gesloten hoeve. De Atlas van de Buurtwegen (1846) geeft deze toestand weer. Het huidige nr. 14-18 vormde in dit complex reeds een afzonderlijk perceel met eigen kadasternummers; het was dus reeds in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw van de hoeve afgesplitst. Van de oorspronkelijke dienstgebouwen blijven slechts de inrijpoort, links van het woonhuis, en een gedeelte van de voormalige dwarsschuur bewaard. Het woonhuis is een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadel¬dak (Vlaamse pannen). Het huis is op het einde van de 19de of in de eerste helft van de 20ste eeuw onderverdeeld in twee woningen. Rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting, de vensters voorheen beluikt ; de lekdrempels zijn latere toevoegingen. De deur van nr. 20 is een verbouwd venster. Fraaie, smeedijzeren muurankers met veermotief.
Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De oorspronkelijke, steilere dakhelling is nog zichtbaar in de linkerzijgevel; hier bevinden zich twee getoogde vensters (één gedicht) in een rechthoekige omlijsting van mergelblokken. Door het opdelen van de woning in twee woongelegenheden, werden er inwendig verschillende transformaties uitgevoerd, die echter de originele structuur van het pand slechts in geringe mate hebben aangetast. Links van dit woonhuis, en erbij aansluitend, de inrijpoort naar het erf (19de eeuw): bakstenen rondboogpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Haaks aansluitend hierop, bevindt zich de helft van een monumentale schuur uit 1769 (datum op ankerbalk). De rest werd omwille van bouwvalligheid afgebroken. Het betreft een bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Bron: Beschermingdossier DL002091
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2002: Hoeve en dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125282 (geraadpleegd op ).
Vormde oorspronkelijk een gesloten complex, waarschijnlijk een grote hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1846). Thans in verschillende woningen onderverdeeld. De kern dateert waarschijnlijk uit 17de eeuw. In eerste helft van de 19de eeuw gebeurde een eerste splitsing: het gedeelte, dat thans het nummer 14 bevat, werd een afzonderlijke woning met eigen kadasternummer. Uit deze periode dateert de gevelordonnantie van het oorspronkelijke woonhuis (nummers 20-22) aan de rooilijn. De verdere onderverdeling van beide delen gebeurde in tweede helft van de 19de en 20ste eeuw.
Nummer 14 werd, zoals vermeld, in in de eerste helft van de 19de eeuw afgesplitst, en was mogelijk oorspronkelijk een dienstgebouw; witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldaken. Een eerste woning staat parallel met de straat, telt drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, en heeft een gevelordonnantie uit midden 19de eeuw. Een tweede gedeelte staat loodrecht op de achtergevel ervan en werd in de tweede helft van de 19de eeuw als woning ingericht. De oude kern wordt aangegeven door een klein, getoogde venster in de zijgeveltop, in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775. De woning aan straatzijde is voorzien van rechthoekige, beluikte vensters met hardstenen latei en lekdrempel, gewijzigde op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting. De haakse vleugel heeft getoogde, beluikte vensters in een bakstenen omlijsting met hardstenen lekdrempel (tweede helft 19de eeuw).
Mooie, omhaagde tuin, met onder meer een merkwaardige linde aan de rechtse zijde.
Nummers 20-22 heeft een kern uit de 17de eeuw (muurankers, mergelstenen fragmenten), verbouwd in eind van de 18de - begin 19de eeuw (verhoging van het dak, vergroting naar achteren, ordonnantie) in laat-classicistische stijl.
Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loopt parallel straat, Vlaamse pannen), . Bakstenen gebouw, voorzien van rechth. muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting, de vensters voorheen beluikt; de lekdrempels zijn latere toevoegingen. De deur van nummer 20 is een verbouwd venster. Fraaie, gesmeed ijzeren muurankers met veermotief. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De oorspronkelijke, steilere dakhelling is nog zichtbaar in de linker zijgevel; hier bevinden zich twee getoogde vensters (één gedicht) in een rechthoekige omlijsting van mergelsteenblokken.
Links van het woonhuis, en erop aansluitend, inrijpoort naar het erf: bakstenen rondboogpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen).
Aansluitend hierbij, nok staat loodrecht op de straat, het enige resterend dienstgebouw, een bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit dezelfde periode als het woonhuis.
Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1996: Hoeve en dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/911 (geraadpleegd op ).