Samenstel van burgerhuis en arbeiderswoning

Beschrijving

Samenstel van burgerhuis met lagere poorttravee en rechts aansluitend lager arbeidershuisje. Het burgerhuis gaat wellicht terug tot 1885 (mutatieschets en mutatiestaat niet terugevonden). Bij de mutatie van 1892 wordt door de Kortemarkse koopman Farasyn-Ceenaeme Hendrik het huisje rechts bijgebouwd. Een foto van circa 1900 toont echter aan dat dit huisje oorspronkelijk een poorttravee met twee flankerende vensters was.
Rode verankerde baksteenbouw van één à twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Doorlopende band van (blinde oculi) onder de gootlijst of tussen de beide verdiepingen. Getoogde muuropeningen. Bewaard houtwerk van beglaasde paneeldeuren en T-vormige bovenvensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1885/7,1892/12.
  • STEVENS M., Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000, p. 21.