Aan de straat gelegen boerenarbeiderswoning met aanpalende stal en cichorei-ast. Volgens de mutatie van 1897 worden de volumes aan de straat gebouwd door de Kortemarkse koopman Hendrik Farasijn-Ceenaeme (bouw van een huis en een 'suikerdrogerij'). Bij de mutatie van 1914 wordt de 'suikerdrogerij' vergroot. Bij de mutatie van 1942 wordt op het achtererf een 'magazijn' gebouwd. Naar verluidt is de cichoreibedrijvigheid gestopt in de jaren 1960.
Aan de straatzijde: roodbakstenen huis van vijf traveeën met links aansluitende stal van twee traveeën, anderhalve bouwlaag onder zadeldak met rechter dakschild (mechanische pannen). Wellicht is het geheel in de loop van de 20ste eeuw met een halve bouwlaag opgetrokken. Links aansluitend voormalige cichorei-ast of 'suikerdrogerij', nu onder lessenaarsdak (golfplaten), doch oorspronkelijk onder zadeldak met verluchtingssysteem op de nok (zie luchtfoto uit het laatste kwart van de 20ste eeuw bij de eigenaars bewaard). Zware industriële muurankers bij de 'suikerdrogerij'. Getoogde muuropeningen, (ver)nieuw(d)e rechthoekige muuropeningen in de halve verdieping. Grotendeels vernieuwd houtwerk. Bij de erftoegang, is nog een 'bascule' aanwezig.
Gekasseid achtererf. Driebeukig 'magazijn' onder pannen zadeldaken, afgebroken in de loop van 2007.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning met stal en cichorei-ast [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91110 (geraadpleegd op ).