Hoeve uit de wederopbouwperiode

Beschrijving

Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. De hoevesite met losstaande bestanddelen, U-vormig rondom het erf gegroepeerd en omgeven door een boomgaard is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is dan brouwer Vandergote uit Brugge. In 1839 volgt volgens het kadaster een kleine uitbreiding van het huis. In 1878 (eigenaar is nu een Kortemarkse landbouwer), vergroting van het huis en afbraak van een landgebouw. In 1921 totale wederopbouw van de hoeve, wellicht na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. De L-vormige opstelling wordt behouden, maar met de open zijde naar de straat gekeerd. Op dat moment is er nog een boomgaard.

Erftoegang via ijzeren hekken, erf met grasperken, centraal een bruine beuk.
Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), bij de nutsgebouwen geknikte dakoverstekken op verzorgde korbelen.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met dubbelhuisopstand. Erfgevel afgelijnd door overhoekse fries. Verlaagde rechthoekige muuropeningen. Bewaarde rechthoekige deur in een geriemde pilasteromlijsting van grijze gesmoorde steentjes.

Rechts van het boerenhuis, klein nutsgebouwtje, getoogde muuropeningen onder strek.

Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Korfbogige wagenhuispoorten en hoge schuurpoort. Rechts rechthoekige deur waarboven dito venster. Bewaard roodbeschilderd houtwerk.

Ten oosten van het erf, stalling. Korfbogige muuropeningen. Bewaard houtwerk: venstertjes met grote roedeverdeling en roodbeschilderd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1839/17, 1878/81, 1921/23.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie