Beschrijving

Hoeve met eind 18de-eeuwse kern, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) met boomgaard en poel (eigenaar is dan E. Vanlarebeke uit Gent), doch met een andere opstelling (ook U-vormig maar met de open zijde naar het zuiden). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).

Circa 1860 wordt ten zuiden van het erf een schuur en ten noordwesten een klein landgebouw gebouwd, waardoor een opstelling van losse bestanddelen in het vierkant ontstaat (eigenaar is nu een Kortemarkse landbouwer). Bij de mutatie van 1947 wordt het huis aan de achterzijde vergroot, wordt het landgebouw ten oosten van het erf afgebroken, en wordt de schuur ten zuiden van het erf vergroot, waardoor de huidige erfconfiguratie ontstaat. Het nutsgebouwtje ten noorden en aansluitend bij het huis wordt herbouwd. Volgens de eigenaar is de schuur ten zuiden van het erf echter volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Lage, losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het begraasde erf.

Ten westen van het erf, boerenhuis met eind 18de-eeuwse kern. Witgeschilderde baksteenbouw boven zwartgepekte plint, pannen zadeldak (rode Vlaamse pannen, geknikte dakoverstek op klossen). Twee opkamertraveeën onder hogere dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen. Bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, groengeschilderde luiken. Rechts aansluitende travee onder lessenaarsdak (mechanische pannen), mogelijk voormalige bakoven. Mank dak aan de achterzijde ten gevolge van de lagere aanbouw.
Bewaard interieur met beschilderde samengestelde balkenlagen met geprofileerde moerbalken met gesculpteerde balkzolen. Bewaarde brede haarden met bordenplanken, deels ingevuld met muurkasten.

Ten noorden van het erf, stalling, als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Het jaartal "1878" in de rechter zijgevel wijst echter op een herbouw. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), dakoverstek op klossen. Getoogde muuropeningen onder strek, bewaard houtwerk van staldeuren. Rechter zijgevel met vlechtingen, en sporen van geschilderd jaartal "1878". Rechts aansluitend lager stalletje onder zadeldak (recenter). Ten noorden van het erf, eenvoudig nutsgebouwtje onder pannen zadeldak.

Ten zuiden van het erf, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis en stalling, naar verluidt herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek, twee dakvensters met laadvensters onder zadeldak. Twee korfbogige poorten, voorts rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. In de rechter zijgevel, rondboogdeurtje, vermoedelijk toegang tot kelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1860/80, 1947/11.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie