• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

In kern 19de-eeuws huis, met voortuin met ijzeren hek. Samen met nummer 201 gelegen op splitsing van de Amersveldestraat. De plattegrond van het huis is reeds aangeduid op de 19de-eeuwse kaart met eigendommen van de erfgenamen van Petrus Lefever te Handzame (zie illustratie bij straatinleiding).

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), gootlijst. Het huidige parement dateert vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: voorgevel in rode baksteen met witgeschilderde voegen boven breukstenen plint. Getoogde muuropeningen in een geriemde omlijsting van witgeschilderde cement, sluitstenen onder meer in de vorm van diamantkop. Rondboogdeur in een omlijsting met pilasters en kroonlijst, van grijsgesmoorde baksteentjes. Vernieuwd houtwerk met T-indeling, luiken op de begane grond, bewaarde paneeldeur. Rechter hoek met afgeschuinde hoek. Gecementeerde rechter zijgevel en achtergevel met imitatievakwerk.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1665: Kaart met eigendommen van de erfgenamen van Petrus Lefever te Handzame, 19de eeuw.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 97, 100 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie