Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vlakbij de "hoeve Posthoorn" of "hoeve Ampe" gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1901 door de bewoner van de hoeve, burgemeester Hippoliet Ampe (1896-1914). Volgens de literatuur bouwt hij de kapel pas in 1906 ter nagedachtenis van zijn in dat jaar overleden vrouw. De oorspronkelijke kapel is niet gecementeerd. Een foto van 1919 toont een bakstenen kapel met een geschilderde Duitse wegwijzer naar Handzame en Zarrenlinde (Zarren, Kortemark). Tegen de westgevel van de kapel wordt in 1918 een soldatengrafsteen geplaatst voor C. Lauryssens uit Geel, "telefonist signaleur", gesneuveld te Handzame tijdens het Belgische bevrijdingsoffensief van Handzame en Kortemark op 14/10/1918. Opschrift: "Hier rust onze beminde zoon en duurbare Broeder Cerebein Lauryssens geboren te Gheel 15-9-97 telefonist signaleur eervol gesneuveld te handsaeme 14.10.18". In 1935 zijn de stoffelijke resten overgebracht naar de militaire begraafplaats van Houthulst. Daarna verdwijnt ook de grafsteen.

Rechthoekige plattegrond met driezijdige absidiale uitbouw. Baksteenbouw voorzien van cementering met imitatievoegen en rechthoekige cartouche. Steil geknikt zadel-/tentdak met zinken bekleding. Gebruik van blauwe hardsteen voor plint, dekstenen, schouderstukken en bekronend kruis. Voorgevel opgevat als tuitgevel met kruisbekroning. Spitsboogportaal (recent vernieuwde vleugeldeur) geflankeerd door verjongende, overhoekse steunberen. Boven de deur, rechthoekige cartouche met zwartgeschilderd opschrift "AVE MARIA" en rond venster met vierlob. In de geveltop, bas-reliëf met afbeelding van engel die wapenschild met ster vasthoudt. Zijgevels met twee verjongende steunberen en een spitsboogvenster (recent raam).

Interieur met wanden in rode baksteen en gele baksteen voor vensteromlijstingen met rondstaafprofiel; houten spitstongwelf. Noordwand volledig uitgewerkt als Mariagrot achter sierlijk smeedijzeren hekwerk. Polychrome beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette, twee houten muurbanken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1901/20.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Handzame, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 70 (iconografie).
  • Monument en Tijd. Open Monumentendag Vlaanderen 10/09/2000, Kortemark, 2000 (Brochure), s.p.