• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Edewallestraat nr. 11. Woonhuis volgens kadaster oorspronkelijk deel uitmakend van de naastliggende woning (cf. nrs. 13-15), gebouwd ca. 1866. In 1901 wordt dit volume verbouwd en vergroot tot een afzonderlijke woning. In 1914 wordt de woning gedeeltelijk gereconstrueerd door winkelier Depoorter-Vantomme. De behouden winkelpui dateert vermoedelijk uit deze bouwfase.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met trapgevel. Zadeldak (rode mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor belijnende band ter hoogte van eerste verdieping. Deze band liep oorspronkelijk door over de gevels van nr. 13 en 15, nu enkel zichtbaar op de gevel van nr. 15. Gebruik van blauwe hardsteen voor dekstenen en onderdorpels. Zwartgeschilderde, gecementeerde plint. Als risaliet uitgewerkte toegangstravee met trapvormige bekroning. Licht getoogde muuropeningen onder strek van oranje terracottategels. Linker venster van gelijkvloerse verdieping verbouwd tot poortopening. Behouden rolluikkast en deels beglaasde paneeldeur met tweeledige gietijzeren grille.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1866/2, 1912/8, 1914/4.

Bron     : Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol