• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met boerenhuis en schuur in L-vormige opstelling, en twee recente loodsen. Onverhard erf, dito erfoprit met aan de straat twee lindes. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling binnen een boomgaard opgetekend: het gebouwenbestand bestaat dan uit een boerenhuis, een grote schuur en stal, een klein landgebouw en een tweede kleiner boerenhuis. Het grote boerenhuis (op de plaats van het huidige boerenhuis) heeft links een geïncorporeerde stal en rechts een aangebouwd bakhuis. Het kadaster registreert in 1864 de gedeeltelijke reconstructie van dit gebouw, op dezelfde locatie en met exact dezelfde omtrek. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis uitgebreid in 1884.

Boerenhuis met geïncorporeerde stalling. Verankerde rode baksteenbouw van vijf traveeën + één opkamertravee + twee staltraveeën onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen). Links, lagere recente travee. Licht getoogde muuropeningen onder strek, kleine venstertjes ter hoogte van de halve verdieping. Vernieuwd schrijnwerk met luiken. Ten oosten van het erf, schuur. Recente roodbakstenen nutsgebouwen ten westen en noorden van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1864/41, 1887/26.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie