Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve bestaande uit boerenhuis en een schuur. Perceel aan de straatzijde afgezet met een ligustrumhaag en toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen blauwhardstenen pijlers. Begraasd erf met notelaar en restant van boomgaard. Boerenhuis en schuur volgens het kadaster opgetrokken in 1921, na afbraak van een oudere hoeve. Deze is reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) en wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Mogelijk worden hierbij een aantal materialen van de vroegere hoeve gerecupereerd.

Boerenhuis. Vrijstaande woning loodrecht op de straat georiënteerd. Verankerde gele baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gecementeerde gevel afgewerkt met imitatievoegen en diamantkoppen boven de muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwde ramen en luiken.

Ten noordwesten van het huis, schuur. Verankerde rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen).
Overige nutsgebouwen bijgebouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1921/56.