Teksten van Gedenkplaat voor het 20ste Linieregiment

Bronzen gedenkplaat voor het 20ste Linieregiment van de Eerste Wereldoorlog in de gevel van het voormalige gemeentehuis ()

Bronzen gedenkplaat voor het 20ste Linieregiment van de Eerste Wereldoorlog in de gevel van het voormalige gemeentehuis.
Opschrift: "AANGEBODEN DOOR DE VERBROEDERING MET HET 20STE LINIEREGIMENT DAT OP 14 OKTOBER 1918 HIER ZEGEVIEREND SLAG LEVERDE EN DE VERMELDING - HANDZAME - OP ZIJN VAANDEL BEKWAM" (drukletters in vlakreliëf). Bovenaan, het kenteken van het 20ste linieregiment in vlakreliëf.

Deze gedenkplaat herinnert aan het feit dat het 20ste Linieregiment op 18 oktober 1918 Handzame definitief kan heroveren en als gevolg daarvan de vermelding 'Handzame' op haar vaandel krijgt. De plaat wordt aangeboden door de verbroedering van het regiment.
Op 20 oktober 1914 bezetten de Duitsers Handzame en dat voor een periode van vier jaar. In oktober-november 1917 bouwen zij nog een bijkomende verdedigingsgordel, de nieuwe "Flandern-I-Stellung", vanaf Handzame naar Ledegem. Pas op 14 oktober 1918 wordt de tweede fase van het eindoffensief ingezet waarbij de "Flandern-I-Stellung", Handzame-dorp en Kortemark bevrijd worden. Eind oktober 1918 beginnen de vluchtelingen terug te keren naar Handzame-dorp.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 113-114.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Gedenkplaat 20ste Linieregiment (Handzame - WOI) ()

Opgehangen aan de voorgevel van het voormalige gemeentehuis van Handzame, langs het Handzameplein, ter hoogte van de Handzamestraat.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan het feit dat het 20ste Linieregiment op 14 oktober 1918 Handzame definitief kon heroveren en als gevolg daarvan de vermelding 'Handzame' op haar vaandel kreeg. De plaat werd aangeboden door de verbroedering van het regiment.

Op 20 oktober 1914 bezetten de Duitsers Handzame en dat voor een periode van vier jaar. In oktober-november 1917 bouwden zij hier een verdedigingslinie, de nieuwe Flandern-I-Stellung, vanaf Handzame naar Ledegem. Pas op 14 oktober 1918 werd de tweede fase van het eindoffensief ingezet waarbij deze Flandern-I-Stellung, Handzame-dorp en Kortemark bevrijd konden worden. Eind oktober 1918 begonnen vluchtelingen terug te keren naar Handzame.

Rechthoekige bronzen plaat. Bovenaan het kenteken van het 20ste linieregiment in vlakreliëf.

'Aangeboden door de verbroedering van het 20e linieregiment, dat op 14 oktober 1918 hier zegevierend slag leverde en de vermelding - Handzame - op zijn vaandel bekwam.'. Drukletters, in vlakreliëf.

H. 96 cm x Br. 39,5 cm

• S.N. 1999: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 1, 1914-1916, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.
  • S.N. 2000: De grote oorlog in het Krekedal. Deel 2, 1917-1920, Jaarboek Heemkundige Kring "Crekel Beke" Kortemark, Kortemark.

Bron: WOI Relict (1262): Gedenkplaat 20ste Linieregiment (Handzame - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele