Hoekpand met nutsgebouw

Beschrijving

Hoekpand met achterliggend nutsgebouw volgens kadastergegevens gebouwd in 1924 na vernietiging van het oorspronkelijk éénlaags pand tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Diephuis van twee traveeën + twee traveeën (Handzamestraat) en twee bouwlagen onder zadeldak (grijze mechanische pannen). Verankerde (sierankers) baksteenbouw, overhoeks geplaatste hoektravee met inkom onder afsnuiting. Aan Handzameplein, trapgevel met traveenis waarin rond- en korfbogige vensteropeningen zijn gevat. Aan Handzamestraat, lijstgevel afgelijnd door houten kroonlijst op klossen en modillons. Ruime rondbogige vensteropeningen. Behouden schrijnwerk: T-ramen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Onder rechter venster, gedeeltelijk bewaarde wegwijzer uit de eerste helft van de 20ste eeuw: geschilderd (wit op blauwe achtergrond) opschrift "KORTEMARK ... KM/TORHOUT ... KM" (getallen niet meer leesbaar).

Lager nutsgebouw van twee traveeën onder zadeldak (grijze mechanische pannen), waarin een dakvenster met traptop. Segmentbogige poortopening en segmentbogige vensteropening. Behouden schrijnwerk: T-ramen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en dubbele opgeklampte poort.

• Kadasterarchief West-vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1930/ 18.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie