Beschrijving

Halfvrijstaande woning daterend van vóór 1829. Eerste weergave op het primitief kadasterplan (circa 1829). Volgens een kadastermutatie worden de achterliggende nutsgebouwen in 1881 uitgebreid. Ondertussen is het pand eigendom geworden van brouwer Van Middelem-Vanhonsebrouck. Op een foto van 1905 is de woning afgebeeld met een bakstenen gevel waarin vensters met een gepleisterde omlijsting en paneeldeur in een natuurstenen omlijsting bekroond door een fronton. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt ter hoogte van de deur en het naastliggende linkervenster een gat geslagen. Op een foto van 1925 is de gevel reeds afgewerkt met zijn huidige similibezetting.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (grijze mechanische pannen), aflijnende houten kroonlijst op klossen en modillons. Lijstgevel met geometrisch uitgewerkte similibezetting: schijnvoegen, doorlopende druiplijst onder en boven vensters, vlakke vensteromlijstingen, uitspringende plint, hoekkettingen (eerste verdieping) en vlakke deuromlijsting bekroond door fronton op consoles met diamantkop. Zijgevel gecementeerd met schijnvoegen. Behouden T-ramen, uitstalraam met T-vormig bovenlicht en deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille.

Achterliggende dwars gepositioneerde nutsgebouwen en bekiezelde oprit. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1882/13.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 51-52, 135 (iconografie) en 159-160.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie