Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee woonhuizen. Heden café "Piccolo" en "De Kastart". Beide panden zijn reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als afzonderlijke woonhuizen eigendom van landbouwer Crevits uit Woumen (Diksmuide). Bij een kadastermutatie van 1871 zijn de panden verkocht aan de Handzaamse brouwer Van Middelem-Vanhonsebrouck. Volgens deze mutatie worden in dat jaar de achterliggende nutsgebouwen bijgebouwd. Op een foto van 1888 zijn de panden afgebeeld met een gewitte bakstenen gevel met een zwarte plint. Er zijn nog zes lunetvensters aanwezig en de segmentbogige vensters zijn beluikt. Een foto van 1919 toont het beschadigd schrijnwerk na de Eerste Wereldoorlog. In nummer 10 was circa 1850 herberg "De Koophandel" onder gebracht. Vanaf 1925 benaming "De Klok" (1925), vanaf 1955 "In De Sportwereld", in 1965 "Mondial" en vanaf 1991 "Het Klokje".

Nummer 9. Breedhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen aan de straatzijde en rode Vlaamse pannen aan de achterzijde). Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd, gecementeerd voorgevelparement. Segmentbogige muuropeningen en twee lunetvensters. Vernieuwd schrijnwerk. Achtergevel in gele baksteen onder brede dakoverstek. Licht getoogde muuropeningen onder strek met grijsgesmoorde terracottategels als onderdorpel. Rechts opkamervenster en halfverdiepte kelderopening toegankelijk via buitentrap. In het interieur is de oorspronkelijke balkenroostering en het kapspant bewaard. Kelder met behouden kruisgraatgewelf en rode terracottategelvloer met smalle voeg.
Achtererf verhard met rode bakstenen op hun kant. Achterliggend éénlagig nutsgebouw van vier traveeën opgetrokken in rode en gele baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Twee rechthoekige deur- en vensteropeningen met behouden ramen met T-indeling.

Nummer 10. Breedhuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen aan de straatzijde, aan de achterzijde gemansardeerd en bedekt met rode Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met roodgeschilderd en gecementeerd voorgevelparement. Rechthoekige deuropening waarboven lunetvenster. Vergrootte vensteropening. Vernieuwd schrijnwerk. In het interieur is de oorspronkelijke balkenroostering behouden. Kelder bewaart dubbel kruisgraatgewelf in gele baksteen gescheiden door gordelboog, vloer in rode en grijze terracottategels met smalle voeg en keldertrap met grijsgesmoorde terracottategels.
Achterliggend dwars georiënteerd volume van drie traveeën en twee bouwlagen. Witgeschilderde baksteenbouw met segmentbogige vensteropeningen met gesmoorde terracottategels als onderdorpel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1871/7.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 135, 158 (iconografie).
  • LOWIE M., Waar grootvader zijn pintjes dronk (Handzame, deel I), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1997, p. 84-86.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie